Kort om Athamen/Svärdet

No Comments

Jag tycker det är ganska svårt att skriva om verktygen utan att det låter ‘svamligt’, men jag ska försöka! Först ut är ‘athamen‘.

Ur en ‘traditionell’ synvinkel

Athamen, ‘den magiska dolken‘, på svenska kanske, och svärdet är ganska utbytbara. Man kan väl säga att svärdet bara är en väldigt stor athame =)

Jag brukar säga athame (uttal ‘attame’) även på svenska, men jag är kanske lite skadad eftersom jag bor i England och har praktiserat mycket av min wicca här. Jag vet att en del svenska wiccaner kallar den för dolken, eller bara kniven.

Det är lite omdiskuterat var athamen hör hemma. Vissa säger att athamen hör ihop med elementet luft och vädersträcket öster, medan Gardner påstod att den hör ihop med söder och elementet eld. För mig hör den ihop med öster och luft, men det är lite upp till var och en (som så mycket annat!).

Här är några andra punkter kring athamen:

  • Athamen används till att öppna en cirkel och för att rikta energi
  • Athamen är en ‘maskulin’ symbol
  • Athamen används inte till fysiskt skärande. Den skär endast på det astrala planet

Min athame!

Jag vill bara göra en liten notering kring det här med maskulint och feminint… jag ska göra ett inlägg om det här med polaritet senare, men det omfattar mycket mer än bara ‘manligt’ och ‘kvinnligt’ och har utvecklats ganska mycket sen femtiotalet! Så ta inte illa vid er riktigt än, jag är verkligen inte av uppfattningen att hela universum kan delas in i manligt och kvinnligt, men traditionellt (vi snackar Gardner, the Farrars etc) så har man sett på athamen som ett maskulint verktyg. Just den här sortens terminologi kommer ni se i de resterande verktygen också.

Min upplevelse av athamen

Av de verktyg jag har så är det nog athamen och trollstaven (eller skeden!) som jag använder mest. Dock så var athamen ett av de sista verktygen jag skaffade. Min rituella athame är en argentisk köttkniv som jag hittade för 120kr i en second hand-butik i Stockholm. Dock så funderar jag på att göra en ny i trä…

Athamen är väldigt användbar! Man kan använda den till nästan allting. Du kan öppna cirkeln, vädersträcken, rikta energi. Det är helt enkelt ett väldigt praktiskt verktyg, och jag gillar sådana. Det betyder mindre rekvisita, hehe.

För mig har athamen en ganska skarp och ‘sprittande’ känsla på det astrala planet. Lite som när man är hög på kaffein!

Måste den vara i metall?

Här finns det säkert en massa olika åsikter. Jag tycker inte att den måste det, trä går väl lika bra tänker jag. Däremot skulle jag nog säga att ett naturmaterial är bättre, men det tycker jag alltid. Frun har en trollstav i ‘resin’ och tycker det går bra det också. =)

Om man vill läsa mer om athamen så kan jag rekommendera The Farrars och Doreen Valiente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *